Povestea noastra

Povestea Asociatiei Copiii Tuturor

Paul with first benefPovestea noastra a inceput in anii ’90 cand Paul Davies, fondatorul Asociatiei Copiii Tuturor a venit prima oara in Romania si a vazut situatia copiilor din orfelianatele de atunci. Dupa cateva vizite la diferite orfelinate din tara s-a hotarat sa faca mai mult pentru acesti copii, impresionant fiind in mod special de faptul ca orfelinii nu erau de fapt orfani, ci familiile lor neputand sa ii ingrijeasca i-a lasat in grija statului. Astfel ideea unui proiect comunitar a luat fiinta: Paul a dorit sa sprijine famillile sa isi ia copii acasa, ca acestia sa nu mai fie institutionalizati. In consecinta de peste 15 ani Asociatia Copiii Tuturor are in grija aproximativ 50 de familli defavorizate, impreuna cu ai lor copii, din judetul Constanta. Trebuie mentionat ca majoritatea acestor copii au diverse dizabilitati: virusul HIV, locomotorii si mentale.

Cum au fost infectati cu virusul HIV prima generatie de beneficiari ACT?

La sfarsitul anilor ’80, mii de copiii pana in 3 ani au fost infectati cu virusul HIV prin transfuzii de sange si folosirea de ace si seringi infectate. In acest judet dr. Matusa a fost printre putinii doctori, ce au tinut o evidenta a cazurilor de copii infectati.  Colaborarea noastra cu dr Matusa a inceput in anul 2000, cand aceasta ne-a furnizat o lista cu cele mai ‘disperate’ cazuri din judetul Constanta. Lucram in continuare cu acei copii, de-acum tineri, infectati HIV, adaptandu-ne serviciile si proiectele la nevoile beneficiarilor care au avut sansa de a supravietui pana azi.Intretinem o colaborare continua cu Centrul de Copii Romano-American din Constanta (Fundatia Baylor Marea Neagra- F.B.M.N.). Pe baza autorizatiei emisa de Departmentul de Protectie a Copilului (D.P.C.), avem o stransa relatie profesionala cu FBMN prin intermediul proiectului nostru comun, care vizeaza ajutarea familiilor sarace care au cel putin un copil infectat HIV.

Cele doua generatii de beneficiari ACT

Dupa cum va spuneam mai sus Asociatia Copiii Tuturor are in grija prima generatie de copii infectati cu HIV in spitale in anii ’80. Supravietuitorii acelei generatii sunt de acum tineri parinti, care se bucura de o viata normala alaturi de copii lor sanatosi. Datorita consilierii si sprijinului constant ACT acesti tineri supravietuitori au putut da nastere si avea copii sanatosi, seronegativi. Tratamentul special atat pentru mame cat si pentru bebelusi, si nasterea prin cezariana, si nu cea naturala, fac posibil acest lucru: mamele seropozitive sa poata avea copii sanatosi. Nu trebuie blamati acesti tineri pentru ca doresc sa aiba o viata normala, cu tot ce include ea: o familie si copii. Dimpotriva aceste dorinte ne arata ca au o dezvoltare normala, si u sunt afectati emotional de stigmatul cumplit care vine cu acest virus.

Asociatia Copiii Tuturor are in grija peste 24 de copii cu varste sub 12 ani. Acesti copii provin din cupluri infectate cu HIV care nu s-au protejat. Din pacate cu toate eforturile ONG-urilor dedicate luptei impotriva infectiei cu HIV din Constanta, nu toate persoanele infectate ajung sa fie ingrijite din diverse motive: fie nu se declara, fie nu inteleg gravitatea infectiei si refuza sa se testeze si sa intre pe tratament.

Desi este o asociatie mica  ACTionam pentru copii de peste 15 ani si am reusit sa realizam un proiect important in Constanta, care a avut succes din momentul implementarii sale, in 2000. Speram sa putem continua si sa ne extindem activitatea in Romania, in functie de disponibilitatile de finantare.

PAUL DAVIES – profil personal

Paul talk in BlackwoodMay 1991 – prima vizita in Romania, fiind unul din multii voluntary care veneau in in tara noastre cu ajutoare pentru copiii din orfelinate.

Dupa aceasta prima vizita, a continuat sa vina in Romania, in diferite orase, in fiecare an insotind autocarele cu ajutoare.

In 1994 Paul a auzit de ‘Children in Distress’, o organizatie caritabila ce oferea asistenta copiilor abandonati care sufereau de SIDA. La acel moment Paul profesor la SEN si in fiecare vara a venit la aceasta organizatie, petrecand 3-4 saptamani la fiecare vizita.

In 1997, dupa a vara deosebit de dificila, deoarece unul dintre copiii de care Paul se atasase destul de mult, a murit, a decis ca doreste sa isi ia un angajament permanent fata de acesti copii.    Astfel, a demisionat, si-a vandut casa si s-a mutat la Cernavoda sa lucreze intr-unul dintre hospice-rile SIDA ce tineau de ‘Children in Distress’.

Din iulie 1998 Paul a lucrat Team Leader si Project Director la St. Thomas’ Slobozia, un hospice ce avea in grija 12 copii infectati cu HIV si alte diverse dizabilitati.  La acel moment se derula un proiect comunitar pentru 30 de familii, un proiect caremeragea foarte bine si era sub indrumarea unei bune prietene Noreen O’Gorman.

Paul a parasit  ‘Children in Distress’ in ianuarie 2000 si a infiintat Asociatia Copiii Tuturor in martie 2000, angajat fiind sa sprijine copiii si tinerii infectati cu HIV/SIDA, printr-o colaborare stransa cu Fundatia Baylor Black Sea Foundation si Spitalul Infectious de Boli Infectioase din Constanta.